Jag har drabbats av svartmögel hemma

Även om vi har haft en väldigt varm och torr sommar har vi haft oturen att bli drabbade av mögelsvamp hemma. Om jag ska vara mer specifik är jag nästan säker på att det är svartmögel. Denna typen av mögel är väldigt vanlig och trivs i fuktiga inomhusmiljöer. Jag har undersökt vad symptomen kan vara i hemmet och bland annat kan svartmögel orsaka en unken och obehaglig lukt. Möglet befinner sig i badrummet men det har tagit ett tag att upptäcka det. Jag har känt av lukten ibland när jag är i badet men annars har jag först kunnat se det nu efterhand då det har bildats svarta och bruna fläckar i ena hörnan av badrummet. Jag har även läst några symptom man kan få om man bor med svartmögel under en längre tid. Svartmögel kan vara farligt då man kan få kroniska besvär som till exempel allergier, eksem eller andningssvårigheter. Man kan också få svår huvudvärk och känna trötthet. Som tur är har jag eller min familj inte märkt av några av dessa symptom. Dock rekommenderar jag att man tar tag i problemet så snart man har upptäckt det då det kan vara farligt och medföra olika hälsorisker.

 

Måste köpa mögeltest

Jag är inte säker på vad som har orsakat problemet annat än att jag vet att luftfuktigheten är hög just i badrummet. Först och främst måste jag köpa ett mögeltest för att veta helt precis vilken typ av mögel vi har att göra med och hur alvarligt det är. Tydligen finns det flera olika alternativ för att mäta mögel i form av olika tester. Det finns mer avancerade mögeltest som kan hitta eller mäta dolda angrepp. Jag tänker dock inte att det är den typen av test vi kommer beställa hem då vi vet precis vart vårt mögel är. Det är väldigt praktiskt och smart att man kan beställa hem ett test från mögel-test.se och sedan själv utföra testet. Därefter hjälper dem till att analysera testet och kommer med rekommendationer om hur man ska behandla angreppet. Det är även via denna hemsida jag har fått informationer om symptom och vilka hälsorisker det finns med att ha svartmögel hemma.

 

Kan man tvätta bort svartmögel?

Efter att ha gjort ett mögeltest kommer vi givetvis sanera lägenheten. Men tills det har blivit gjort har jag läst att man kan tvätta bort svartmöglet. Detta är givetvis ingen långvarig lösning men man slipper lukten och dem mörka fläckarna ett tag. Några effektiva metoder för att tvätta bort möglet är bland annat att använda ättika. Man blandar ättika med vatten och sprutar på det angripna området. Samma metod gäller även citronsyra har jag hört. Det är något med att syran tar bort lukten och balanserar ut PH värdet. Ett annat alternativ är att använda bikarbonat. Man blandar då bikarbonatet med vatten tills det blir en krämig konsistens. Detta applicerar man sedan på det angripna området. Låt det sitta ett tag och torka av. Dock har jag även hört, att om det utsatta området är i badrummet och man har kakel, kan klorin vara effektivt. Man ska bara vara försiktig med att använda det på porösa och ömtåliga områden, såsom trä.

 

admin