Åtta attraktiva parfymer för män

Vilka är de hetaste parfymnyheterna för män? Hos Sephora kan du hitta ett enormt utbud av parfymer för män och vi har valt ut de bästa för dig. Välj parfym från bland andra Yves Saint Laurent, Giorgio Armani, och BOSS.

YVES SAINT LAURENT

La Nuit de l’Homme

Eau de Parfum

från och med 740,00 KR

★★★★★

CAROLINA HERRERA

Bad Boy

Eau de Toilette

från och med 695,00 KR

★★★★★

HUGO BOSS

Boss Bottled

Eau de Toilette

från och med 520,00 KR

★★★★★

GIORGIO ARMANI

Acqua De Gió Pour Homme

Eau de Toilette

från och med 500,00 KR

★★★★★

BIOTHERM HOMME

Aquafitness Deo Stick

215,00 KR

★★★★★

DIOR

Sauvage

Eau de Parfum

från och med 865,00 KR

★★★★★

HUGO BOSS

Bottled Infinite

Eau De Parfum

från och med 680,00 KR

★★★★★

HUGO BOSS

Boss Bottled Night

Eau de Toilette

350,00 KR

★★★★★

Vad betyder koncentrationsnivåerna?

Parfymolja måste spädas ut eftersom outspädd olja (naturlig eller syntetisk) innehåller en sådan hög koncentration flyktiga ämnen att de troligen skulle orsaka allergiska reaktioner och kanske skador om de skulle appliceras direkt på huden.

Koncentrationen i procent per halt av parfymolja är:

Parfym: 15-30 %

Eau-de-Parfum (EdP): 8-15 %

Eau-de-Toilette (EdT): 4-8 % 

Eau-de-Cologne (EdC): 3-5 %

Splash-Cologne: 1-3 %

Tre noter

Toppnoter

Vad är egentligen toppnoter? Toppnoter, eller huvudnoter, är dofter som utsöndras omedelbart när parfymen appliceras. Toppnoterna består av små, lätta molekyler som avdunstar fort. De skapar det första intrycket av parfymen och är därför väldigt viktiga i parfymens försäljning.

Dofterna i toppnoterna brukar beskrivas som ”friska” eller ”skarpa”. Beståndsdelarna som bidrar till toppnoterna doftar starkt, är väldigt flyktiga och avdunstar hastigt. Citrus, kaprifol, stjärnanis, persika, rosor, koriander, timjan, kanel och ingefära är några av de dofter som kan finnas bland toppnoterna.

Mellannoter

Mellannoterna, eller hjärtnoterna, uppträder strax innan toppnoterna klingar ut. De formar ”hjärtat” eller ”kroppen” i parfymen, och har dessutom som uppgift att dölja uppkomsten av basnoterna, som initialt kan vara ganska obehagliga. Mellannoterna uppkommer mellan två minuter till två timmar efter att parfymen applicerats.

Till deras karaktärer är de vanligen ”runda” och ”fylliga”. Lavendel, liljekonvalj, apelsinblommor, ylang-ylang, jasmin, mandel, lilja[förtydliga], svarta vinbär, och ros är några beståndsdelar som kan förekomma bland mellannoterna.

Basnoter

Basnoterna uppstår strax innan parfymens mellannoter försvinner. De utgör tillsammans med mellannoterna parfymens huvudtema, och ger parfymen dess djup och fasthet.

Beståndsdelar i basnoterna är ofta fixativor som används för att behålla och förstärka de lättare topp- och mellannoterna. 

Basnoterna består av stora, tunga molekyler som avdunstar långsamt, och framkommer först efter en halvtimme eller medan parfymen torkar in i huden. Några basnoter kan fortfarande kännas ett dygn efter parfymen applicerats, vilket särskilt gäller animaliska noter. 

Förutom animaliska basnoter som mysk, bävergäll och sibet, är vanilj, sandelträ, ambra, patchouli, tonkabönor, balsam, rökelse, kåda och mossa typiska dofter bland basnoterna.

admin